Skupina A: Finsko - Německo 4:3, Francie porazila Rakousko, Dánsko vyhrálo nad Maďarskem

Tampere - Hokejisté Finska porazili ve svém druhém zápase na mistrovství světa v Tampere Německo 4:3 a připsali si první výhru. Utkání skupiny A rozhodl v 54. minutě obránce Mikko Lehtonen, dva góly úřadujících šampionů vstřelil Sakari Manninen. Německu k první výhře na turnaji nepomohl ani gól a asistence Marcela Noebelse. Francie porazila Rakousko 2:1 v prodloužení. Utkání rozhodl v čase 60:39 v přesilové hře Sacha Treille, který v minulosti působil i v české extralize. Dva kanadské body si připsali Tim Bozon a Florian Chakiachvili. Dánsko vyhrálo nad nováčkem elitní skupiny Maďarskem 3:1. Dvěma góly v přesilových hrách se na tom podílel útočník z NHL Nikolaj Ehlers. Poraženému týmu k úspěchu nepomohl ani velmi dobrý výkon brankáře Bence Bálizse, který si připsal 41 zákroků.

Redaktor RN 13.05.2023 21:49:00 2x
Skupina A: Finsko - Německo 4:3, Francie porazila Rakousko, Dánsko vyhrálo nad Maďarskem

Hodnocení

100%

Souboj týmů Finska a Německa, které v pátek vstupní zápasy prohrály, začal lépe pro domácí. Zatímco Schütz šanci nevyužil, v 10. minutě otevřel skóre Armia, který se trefil přesně k tyči.

Němci následně nedotáhli dvě slibné příležitosti, ještě v první třetině se jim ale podařilo vyrovnat, poté co za brankářem Olkinuorou skončil poskakující puk po tečované střele Noebelse.

Ve druhé části se Němcům podařilo dostat do vedení. Poté co nevyužili přesilovou hru, pokračovali v tlaku, nedovolili soupeři vystřídat všechny unavené hráče a Wissmann se trefil přesně od modré čáry. A s Finy mohlo být hůře, Sturm ale trefil jen tyč.

Místo Olkinuory vzápětí inkasoval jeho protějšek Strahlmeier, který nestačil na tvrdou střelu Manninena. Útočník, který se v aktuální sezoně neprosadil do kádru Vegas v NHL, skóroval o 107 sekund později podruhé. V přesilové hře pohotově bekhendem dorazil Rantanenovu střelu.

Ve 39. minutě trefil Kapanen tyč a následně se opakovala situace před druhým finským gólem. Místo navýšení vedení skóroval soupeř, 19 sekund před koncem druhé třetiny v přesilovce vyrovnal Peterka.

Hned na začátku třetí části mohl Finsku vrátit vedení Kakko, brejk ale ideálně nezakončil. Vzápětí se neprosadil ani Manninen, který byl ve 44. minutě blízko hattricku. Šance skórovat ale měli i Němci, kapitán Moritz Müller trefil od modré čáry horní tyč.

Nerozhodný stav změnil v 53. minutě pohotově dorážející Lehtonen, který zakončil akci Rantanena a zápas rozhodl. Soupeř nedokázal vyrovnat ani v závěrečné power play.

Rakušané proti Francii měli hned v úvodu výhodu přesilové hry, kterou ale využít nedokázali. Navíc se Addamo vracející se z trestné lavice dostal do brejku, nezakončil ale přesně. Podobně dopadl i obránce Onno v 7. minutě.

Francouzi byli aktivnější, brankář Kickert ale ustál i závar ve 13. minutě. V závěru první třetiny se Rakousko dokázalo ubránit 45 sekund ve třech proti pěti, v pokračující klasické přesilové hře ale již Tim Bozon otevřel skóre.

Ve druhé části Rakousko zlepšilo pohyb a mnohem více práce než Kickert měl jeho protějšek Ylönen. Gólman s finskými kořeny si ale poradil s pokusy Rossiho a ustál i nebezpečné situace v polovině utkání. Ve 35. minutě byl navíc vyloučen Achermann a Francie se opět vrátila do útočné třetiny.

Ideální šanci vyrovnat dostali Rakušané po faulu Texiera, který dostal za naražení na mantinel Heinricha pětiminutový trest. Dlouho se jim sice nedařilo vypracovat si výraznější šanci, ale ve 47. minutě posunul Schneider do dobré pozice Raffla a kapitán Rakouska překonal Ylönena.

Francouzi mohli rozhodnout v závěru, kdy byli vyloučeni Rossi a poté i Ganahl. V základní hrací době tak hráli 52 sekund v pěti proti třem, gól ale nedali. Výhodu dvou hráčů měli i 24 sekund v prodloužení, ani tady se jim ale gól dát nepodařilo. Tim Bozon trefil jen tyč. V pokračující klasické přesilovce již ale Kickert inkasoval, když jej překonal Treille tečující Chakiachviliho střelu.

Maďaři se mezi elitou představili po sedmi letech, poprvé od roku 2016. V úvodní třetině se převážně bránili. Nejprve sice nevyužili přesilovou hru, ale poté byl nejzaměstnanějším hráčem na kluzišti brankář Bálizs.

V úvodní dvacetiminutovce si připsal celkem 16 úspěšných zákroků, nestačil pouze na střelu Ehlerse v přesilové hře. Jeho protějšek Dichow musel čelit jen dvěma střelám.

Ve druhé části mohli Maďaři vyrovnat ve dvou přesilových hrách rychle za sebou, zejména ve druhé si vytvořili i několik šancí, Dichow byl ale připravený.

I díky tomu mohli Dánové zvýšit své vedení. V polovině utkání se v početní výhodě opět prosadila hlavní hvězda týmu, útočník Winnipegu Ehlers. Následně mohli snížit Sofron nebo Krisztián Nagy, ani jeden z nich ale neuspěl.

Ve 42. minutě byl Ehlers blízko hattricku, Bálizs si ale s jeho brejkem poradil. Maďaři se ale několikrát v útoku osmělili a Sofron dokázal ve 47. minutě snížit. Rychle mohl odpovědět Russell, ale trefil jen tyč. Na druhé straně poté neuspěl Papp.

Ofenzivnější hra Maďarů ale nabídla Dánsku prostor pro rychlé protiútoky a Poulsen toho využil ke vstřelení třetí branky. Maďarsku se poté již snížit nepodařilo, podruhé Dichowa nepřekonalo ani při power play.

Branky a nahrávky: 18. Noebels (Fischbuch, Kastner), 33. Wissmann (Kastner, Noebels), 40. Peterka (Kahun, Tiffels) - 10. Armia (Kakko, Määttä), 35. Manninen (Kapanen, Koivisto), 36. Manninen (Rantanen, Lehtonen), 53. Lehtonen (Rantanen, Hartikainen). Rozhodčí: Štolc (Švýc.), Ansons - Zunde (oba Lot.), Davis (USA). Vyloučení: 2:4. Využití: 1:1. Diváci: 11.712.

Německo: Strahlmeier - M. Müller, Seider, J. Müller, Wissmann, Hüttl, Wagner, Szuber - Tiffels, Kahun, Peterka - Sturm, Ehl, Soramies - Noebels, Fischbuch, Kastner - Schütz, Tuomie, Stachowiak. Trenér: Kreis.

Finsko: Olkinuora - Ohtamaa, M. Lehtonen, Koivisto, Määttä, Pokka, Seppälä, Matinpalo, Friman - Rantanen, Manninen, Hartikainen - Kakko, J. Sallinen, Armia - Kapanen, Lammikko, Pesonen - Anttila, Björninen, Oksanen. Trenér: J. Jalonen.

Branky a nahrávky: 20. T. Bozon (Claireaux, Chakiachvili), 61. Treille (Chakiachvili, T. Bozon) - 47. Raffl (Schneider, Rossi). Rozhodčí: Frandsen (Dán.), Hunnius (Něm.) - Synek (SR), Wyonzek (Kan.). Vyloučení: 1:5, navíc Texier (Fr.) 5 minut a do konce utkání. Využití: 2:1. Diváci: 7626.

Francie: Ylönen - Boscq, Gallet, Chakiachvili, Llorca, Onno, Crinon, Guebey - T. Bozon, Texier, Addamo - Fabre, Perret, Claireaux - Rech, Boudon, Bertrand - K. Bozon, Treille, Ritz. Trenér: P. Bozon.

Rakousko: Kickert - Nickl, B. Wolf, Heinrich, Zündel, Reinbacher, Brunner, Strong, Maier - Neubauer, Haudum, Ganahl - Nissner, Raffl, Schneider - M. Huber, Rossi, Zwerger - P. Huber, Achermann, Wukovits. Trenér: Bader.

Branky a nahrávky: 47. Sofron (Szabó, Bartalis) - 16. N. Ehlers (N. Jensen, Russell), 30. N. Ehlers (M. Lauridsen, N. Jensen), 52. Poulsen (Lassen, Storm). Rozhodčí: MacFarlane (USA), Bloski - Mackey (oba Kan.), Hautamäki (Fin.). Vyloučení: 6:5. Využití: 2:0. Diváci: 7633.

Maďarsko: Bálizs - Fejes, Stipsicz, Szabó, Pozsgai, M. Horváth, Kiss, Garát, Hadobás - Hári, Galló, Sebök - Erdély, Bartalis, Sofron - Terbócs, Papp, G. Nagy - Vincze, Csányi, K. Nagy. Trenér: Constantine.

Dánsko: Dichow - Lassen, M. Lauridsen, Jensen Aabo, A. Koch, M. Jensen, O. Lauridsen, Krogsgaard - N. Ehlers, Russell, N. Jensen - Boedker, Poulsen, Storm - Andersen, Aagaard, Moelgaard - Olesen, Wejse, Bau Hansen. Trenér: H. Ehlers.

Zdroj: ČTK
Ohodnoťte počtem hvězdiček.