Jágr: Je těžké odhadovat ambice pro MS, když neznáte složení týmů

Praha - Legendární útočník Jaromír Jágr nechce zatím odhadovat, kam mohou sahat ambice hokejové reprezentace na domácím mistrovství světa v Praze a Ostravě. Jak uvedl během dnešního setkání s novináři, je těžké vynášet jakékoliv soudy, dokud není zřejmé, v jakém složení se na šampionátu představí výběr kouče Radima Rulíka, ale i jeho soupeři. Hodně se mu však zamlouvá složení realizačního týmu.

Redaktor RN 28.02.2024 18:52:00 4x
Jágr: Je těžké odhadovat ambice pro MS, když neznáte složení týmů

Hodnocení

100%

Těžko soudit, zda je možné dosáhnout třeba i na zlato, když nevíš, jak budou mužstva poskládaná. Jsem zvědavý, jak silné přijedou týmy Kanady a Ameriky. Výhodou je, že i ti, co vypadnou z prvního kola Stanley Cupu, můžou hrát tady v Praze, řekl Jágr.

Na stranu minusů řadí celkovou únavu po sezoně v kombinaci s nutností udržet se ve formě. Sezona má přes osmdesát zápasů, a když skončíte, tam nemají kempy jako u nás, hráči se musí udržovat sami. Když s týmem vypadneš, chceš si odpočinout, jedeš někam s rodinou a za měsíc se zase sbalit a začít hrát… Potřebuješ si rozdělit odpočinek a letní přípravu. Není to snadné. Záleží také na tom, jak se na to hráč kouká. Já věřím, že Praha hráče láká. Uvidíme, kdo přijede, konstatoval Jágr.

Česko už sice nemá v NHL tak výrazné zastoupení hráčů jako v minulosti, ale dvaapadesátiletý hrající majitel extraligového Kladna to jako problém směrem k MS nevnímá. Potřebuješ rozdílového hráče, to je Pasta (David Pastrňák). Pasta je celkově někde úplně jinde. Potřebuješ mít toho, kdo ti to může vyhrát sám. Problém vůbec nebudou brankáři, těch máš kvalitních spoustu. A co se týká hráčů v Evropě nebo v české lize, ti to můžou v klidu hrát, je přesvědčený Jágr.

Věří v to i s ohledem na kvalitu extraligy. Naše soutěž se hrozně zlepšila. Hráči, kteří hráli v KHL, jsou najednou tady v Čechách, trenéři měli možnost je vidět a vyzkoušet, budou pohromadě. Není to tak, že máš mužstvo, najednou přijedou hráči z NHL a ti, co tu byli celou dobu, odjedou pryč. To taky někdy nabourá chemii v mužstvu. Ne vždy to je pro dobro věci. Podle mě se to bude doplňovat o pár hráčů, jinak mužstvo zůstane stejné hned od začátku turnaje, odtušil Jágr.

Líbí se mu složení, v jakém pracuje trenérský štáb v čele s hlavním koučem Rulíkem. Máš tam zkušené trenéry, kteří to hráli - ať je to Židla (Marek Židlický) nebo Pleky (Tomáš Plekanec). Jsou to hráči, kteří v daných situacích byli, to je důležité. Radim Rulík nehrál hokej na té nejvyšší úrovni, ale zase je to vynikající trenér. Potřebuješ ale to propojení, asistenti trenéra jsou hrozně důležití. Hráči řeknou víc asistentovi než hlavnímu trenérovi. Pleky byl aktivní hráč ještě v téhle sezoně, Židla taky neskončil tak úplně dávno. Jsou to mladí trenéři, což je důležité, protože mají k těm hráčům blízko, věří Jágr.

Nezanedbatelným faktorem bude podle něho správný mix hráčů, ale také jejich aktuální forma. Důležité je, kolik tam máš zkušených veteránů, ale také, jak se ti daří. Hlavně klíčovým hráčům. Málokdo dokázal být lídr, když se mu zrovna nedaří. Když tam řveš na ostatní, můžeš vypadat jako šašek, protože ti pak řeknou, že taky nehraješ nic, uvedl Jágr.

Od toho je potom ta hierarchie v mužstvu. Nejhorší je, když se první lajně nedaří, ale začne se dařit čtvrté. To je největší průšvih, co může být, pousmál se Jágr. Ti ze čtvrté lajny si pak najednou myslí, že můžou hrát tu první. Ona to je pravda, ale čtrnáct dní. Když se daří první lajně, druhá je druhá, třetí je třetí a čtvrtá je čtvrtá, tak je to ideální, doplnil Jágr.

Sám byl vždy rozdílovým hráčem. Spolu s brankářem Tomášem Vokounem vytvořil klíčovou dvojici lídrů mužstva, které zaskočilo soupeře na mistrovství světa v roce 2010 a dobylo pro Česko dosud poslední zlato.

Jsou na to dva pohledy. Nemyslím, že se mi tam hokejově nějak extra dařilo a byl bych nenahraditelný. Druhá věc je ta, že je tam hráč se zkušenostmi. V té době jsem oproti ostatním hráčům měl spoustu zkušeností, takže tahle podpora byla pro psychiku mužstva větší než ta hokejová na ledě. Jinak jsem tam ale nepodával nijak zázračné výkony, tam jsem byl jedním z hráčů, připomněl Jágr.

Voky samozřejmě chytal výborně. K úspěchu potřebuješ gólmana v dobré formě, bez toho to nejde. Pokud ti brankář pustí v rozhodujícím zápase dva tři góly, které by neměl dostat, tak už se do toho nemůžeš vrátit. Není to Stanley Cup, kde máš další šanci. Na mistrovství světa je to o jednom zápase, je to jiné. Můžeš mít všechno perfektní, najednou se ti zraní klíčový hráč, brankář zrovna nemá svůj den, komukoliv se něco stane a všechno můžeš zahodit. A za rok začínáš znova. Je to i hodně o náhodě, prohlásil Jágr.

Základem je jít do turnaje s pokorou a dobře odstartovat, v té souvislosti připomněl olympijský vítěz z Nagana krach na Světovém poháru v roce 1996, kdy tým plný zvučných jmen prohrál všechny tři duely základní skupiny proti Finsku, Švédsku a Německu s celkovým skóre 4:17. Mnozí zmiňují, že právě touto lekcí tehdy začala cesta za olympijským zlatem.

Novináři z nás udělali daleko lepší hráče, než jsme byli. Nazývali to jako tým snů. My byli 'dream team', ale ten měla všechna mužstva. Nakonec jsme dostali naloženo i od Němců. Vždycky, jak se ti daří. Pokud máš dobrý začátek, lidé tě poženou. Proto potřebuješ osobnosti, které tomu dají klid. Nezbláznit se, když se ti nedaří zápas, nebo když prohráváš po první třetině. Je důležité, aby mužstvo nezpanikařilo, uvedl Jágr.

Zdroj: ČTK
Ohodnoťte počtem hvězdiček.