Camogli se nachází nedaleko luxusního letoviska Portofino, kam v létě přijíždí velké množství turistů. Některé návštěvníky i tisk však překvapila jedna z místních restauracích, která po hostech chce, aby si objednali alespoň dva chody. Tím se v italské gastronomii míní pokrmy mimo moučníků.
Podobný požadavek minulé léto zveřejnila jiná restaurace ve mestě Ostuni,na jihu Itálie, připomíná ANSA. Ta však po vzniklé polemice podmínku pro rezervaci stáhla. Majitelka restaurace v Ligurii Valentina Muraová si však stojí za svým rozhodnutím. Podle ní je požadavek cestou, jak udržet kvalitu za stávající ceny, aniž by podnikl slevil z požadavků na suroviny a personál. Tvrdí, že navíc hosté mohou v restauraci, která má jen 18 míst k sezení, zůstat celý večer.
Požadovaná minimální objednávka dvou chodů však není jedinou zvláštností, na kterou média upozornila v restauračním odvětví. Minulý týden německé a rakouské listy psaly o tom, že jedna restaurace u rakouského jezera Wörthersee účtuje osm eur (zhruba 200 korun) za poskytnutí druhého prázdného talíře, který se například dvojici hostů hodí, když se chce podělit o pizzu. Provozovatelé restaurace to odůvodnili tím, že i zdánlivě prázdný talíř vyžaduje práci personálu a přináší náklady na umytí.