Autoři průzkumu, který vznikl pro organizaci Planet Earth Foundation, sledovali, jak pocit ohledně jídla ovlivňuje celkovou spokojenost lidí. Jejich závěrem je, že ti, kdo si více pochutnávají, mají i lepší pocit ze života.
Tento výzkum je pokud vím první na světě, který využívá globální data, aby vyjasnil silnou souvislost mezi jídlem a spokojeností, uvedl Jošiki Išikawa z Planet Earth Foundation. Výsledky dotazování ale nejsou reprezentativní, protože celkově autoři průzkumu získali odpovědi od tisícovky lidí, z každé země jich tedy odpovídalo pouze několik.
Jednotlivci, kteří pociťují, že mají v jídle dost na výběr a konzumují jídlo, které jim chutná a je výživné, mají s podstatně vyšší pravděpodobností větší pocit spokojenosti než ti, kteří takto jídlo nehodnotí. A to i v případě, kdy zapojíme další faktory, které spojenost ovlivňují, jako jsou výše příjmu, vzdělání nebo věk, konstatovali autoři výzkumu.
Česko skončilo v pořadí zemí, kde lidé hodnotí stravu jako různorodou, zdravou a chutnou, v první třicítce. Ve spodní části pořadí se ocitly zejména africké státy, z evropských zemí pak například Chorvatsko, Litva nebo Srbsko.