Kromě odborné části, v níž chovatelé získávají certifikáty pro chovné berany a kozly, je součástí slavností i program pro veřejnost. V rozlehlém areálu mohli dnes lidé mimo jiné absolvovat komentovanou prohlídku vystavených plemen nebo sledovat ukázky ovčáckých dovedností - od pasení ovcí se psem až po jejich stříhání.
Lidé se mohou podívat nejen na klasické střihání pomocí elektrického strojku, které je nejběžnější, ale také na méně obvyklé ruční stříhání, uvedla za pořádající farmu Oveko Hana Vystrčilová.
Ač dopolední horko vystřídaly odpolední přeháňky, program se uskutečnil podle plánu. Kromě představení ovčáckých dovedností byly jeho součástí také ukázky zpracování ovčí vlny, módní přehlídka vlněného oblečení nebo příprava sýrů. Tradičním bodem programu je soutěž o haluškového krále. Navaříme deset kilogramů halušek se špekem a každý soutěžící musí spořádat rovné kilo. Kdo ho sní nejrychleji, je haluškovým králem, doplnila Zuzana Kozelková z farmy Oveko.
Prodejní výstavu řemeslných výrobků doplnil i farmářský trh a tematické občerstvení z jehněčího a skopového masa.
Přírodní areál Zlobice je bývalým vojenským prostorem, ovce a kozy, které tu chovají, pomáhají udržovat prostor stejnojmenného kopce.