Přidali jsme pohybové aktivity, protože dlouhodobě je naše strategie, že aktivní člověk je člověk zdravý a může ve společnosti pomoci. Dnes je novinkou vinná ulička, lidé pořád jezdí na jih Moravy, ale v Polešovicích, Boršicích, u Blatničky a na Slovácku máme krásná místa, kde se dělají výborná vína. Jsou novinky ve školách, robotické věci, lidé mohou vidět, že se na školách učí moderní věci,řekl dnes ČTK hejtman Radim Holiš (ANO). Letošní novinkou byl program ve 44. budově s kreativními dílnami Robota zlínské univerzity či ukázkou šití bot v centru řemesel.
Lidé mohli ochutnat regionální produkty, nechyběly stánky výrobců, jejichž výrobky letos získaly právo užívat značku Regionální potravina. V kategorii pekařských výrobků a těstovin získal ocenění Radek Císař z Císařovy řemeslné pekárny v Tlumačově na Zlínsku, a to za chléb Křupák s žitnou kaší a kmínem.
Křupák se jmenuje proto, protože když ho nakrojíme, tak z něho odstřeluje kůrka. Chleba je vypečený, na někoho je třeba tmavý, ale chleba musí být vypečený, aby držel vlhkost, aby dlouho vydržel a aby chutnal, řekl dnes ČTK majitel pekárny Císař. Chleba je specifický v tom, že zásadně děláme kvasový chleba, vedeme si naše kvasy, pšeničný kvas do tohoto typu chleba. Dále používáme pouze mouku, vodu, sůl, uvedl Císař. Křupák je v nabídce pekárny od jejího počátku. Patří v nabídce ke špici, mezi zákazníky je oblíbený, uvedl Císař. Pekárna, kterou má Císař se svou manželkou, před lety získala ocenění Regionální potravina za pšeničný chléb s celozrnnou špaldou a se semínky, za cibulový chléb získala ocenění Perla Zlínska.







