V Mostě vystavuje tvorbu inspirovanou folklorem a pohádkou Katrin Buttig

Most - V Mostě vystavuje ode dneška svou tvorbu inspirovanou folklorem a pohádkovými a morbidními tématy ilustrátorka Katrin Buttig, která dlouhodobě spolupracuje s mosteckým muzeem. Historička umění nyní vytvořila pro severočeské město třetí vzdělávací komiks. Výstavu mohou zájemci navštívit do 1. září. ČTK to řekl kurátor Jiří Šlajsna.

Redaktor RN 27.04.2024 17:53:00 2x
V Mostě vystavuje tvorbu inspirovanou folklorem a pohádkou Katrin Buttig

Hodnocení

100%

V oblastním muzeu zabrala svébytná díla pražské ilustrátorky, která tvoří pod přezdívkou Le Soldat Mort, celé patro. Výstava ilustrací a plakátové tvorby nese název Post mortem - Tanec smrti a fantazie a motto zní Kde umírá historie, ožívá fantazie. Tak vznikají podle autorky legendy, eposy, pohádky a dávají základ folkloru a mytologii obecně.

Jedním z impulzů autorčina zájmu o temná pohádková a morbidní témata bylo seznámení se s dílem umělce a režiséra Jana Švankmajera a spisovatele Karla Jaromíra Erbena. Ti udali směr její tvorbě, jak moc fantazie ožívá po smrti, uvedl Šlajsna. Velmi pestrá jsou témata, která čerpají z folkloru nejen českého, ale i britského nebo kanadského, a také technika tvorby, uvedl kurátor. Vystaveny jsou malby, kresby a práce vytvořené elektronickou tužkou. Rozpoznat, zda dílo vzniklo prostřednictvím moderní techniky nebo obyčejné tužky, je přitom velmi těžké.

Ilustrátorka vytvořila pro mostecké muzeum dva komiksy. První vznikl v roce 2021 a byl věnován 600. výročí bitvy u Mostu, okamžitě byl rozebrán. Tématem druhého byla Velká mostecká stávka, která vypukla během velké hospodářské krize ve 30. letech minulého století. Oba je mohou v elektronické formě zdarma využívat školy. Třetí bude mít křest 25. května během muzejní noci. Ústřední postavou je první česká básnířka Vestonie, jejímž nevlastním otcem byl alchymista Edward Kelley, vězněný po nějakou dobu na mosteckém hradě, uvedl Šlajsna, který je autorem textů. Ukazuje poprvé trochu jiný pohled na Kelleyho, jenž je vnímán hlavně jako podivín a podvodník. Byl to ale velmi renesanční člověk, který vedl svou nevlastní dceru k literatuře, řekl. Za originální výtvarnou podobou komiksu stojí opět Katrin Buttig.

Zdroj: ČTK
Ohodnoťte počtem hvězdiček.