UNESCO kritizovalo ruské útoky na Oděsu, podle něj poničily muzea

Paříž - Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) dnes ostře odsoudila čtvrteční ruské útoky, které zasáhly centrum ukrajinského města Oděsa. Organizace podle agentury AFP uvedla, že úder zřejmě poškodil několik muzeí.

Redaktor RN 21.07.2023 23:04:00 4x
UNESCO kritizovalo ruské útoky na Oděsu, podle něj poničily muzea

Hodnocení

100%

Oděsa je od ledna letošního roku na seznamu světového dědictví UNESCO, které je v ohrožení. Udělení nového statusu má Oděse pomoci ochránit tamní kulturní dědictví před ruskou agresí.

Podle předběžného hodnocení utrpělo (ve čtvrtek) škody několik muzeí, včetně archeologického muzea, námořního muzea a muzea literatury, uvedlo UNESCO. Všechny tyto budovy byly organizací UNESCO a místními úřady označeny modrým štítem, tedy symbolem užívaným na základě haagské Konvence o ochraně kulturního dědictví v ozbrojeném konfliktu z roku 1954, jež byla tímto v Oděse porušena, dodalo UNESCO.

Organizace OSN připomněla, že ruský útok na Oděsu přišel pouhé dva týdny poté, co jiný útok zničil budovu v historickém centru ukrajinského města Lvov, které je rovněž na seznamu kulturního dědictví UNESCO. Ve čtvrtek navíc ruský útok zničil Kulturní centrum lidového umění a uměleckého vzdělávání v Mykolajivu, dodala organizace.

UNESCO v souvislosti se zmíněnými škodami vyzvalo k zastavení veškerých útoků na chráněné kulturní objekty. Tato válka představuje rostoucí hrozbu pro ukrajinskou kulturu, varovala organizace, která podle svých údajů od ruské invaze loni v únoru zaznamenala poškození 270 ukrajinských kulturních památek.

Zdroj: ČTK
Ohodnoťte počtem hvězdiček.