Tradičním postupem, který se naučila už jako dítě od své maminky, tvoří pestrobarevné kraslice. Nejprve se vyfouknuté vejce natře barvou, do ní se potom vyškrabou tradiční motivy. Většina inspirace pochází z přírody. Dívám se kolem sebe a tyto motivy potom používám, poznamenala Šplíchalová.
Vyškrabaný motiv potom vybarvuje jako zmiňované omalovánky, každý kvítek jinou barvou, používá jich až deset. Je to zdlouhavé, i proto dnes nepoužíváme vařená vejce, ale ta vyfouknutá, která jsou trvanlivější, doplnila.
Denně se vytváření kraslic věnuje přibližně dvě hodiny, maluje a vyškrabuje ale celý rok, ne jen před Velikonoci. Za rok takto ozdobí několik tisíc slepičích, kachních, husích i pštrosích vajec. Její výtvory pak rodinná známá prodává na trzích. Moc se nezajímám o to, co se s kraslicemi potom děje. Mě baví ten proces tvorby, to je můj koníček. Stát někde u stánku a prodávat by mě nebavilo, konstatovala malérečka, která pestrobarevné kraslice vytváří už 30 let.
Tradiční postup se od ní naučila i její třiadvacetiletá dcera, která se ale v současnosti věnuje studiu a na výrobu kraslic jí nezbývá čas.