Stromová kaple v Brně-Jehnicích zažila první ekumenickou mši při Noci kostelů

Brno - Muzika Dolnica i zpěv ptáků dnes v podvečer doprovodily první mši pro všechny bez rozdílu vyznání, kterou ve stromové kapli v Brně-Jehnicích uspořádalo Ekumenické společenství Beránek jako součást programu Noci kostelů. Kapli městská část zřídila v roce 2021, v roce 2022 se jí dostalo požehnání, pravidelné akce se v ní zatím nekonají. Společenství plánuje podobné mše pořádat za dobrého počasí jednou měsíčně, řekl ČTK jeho zakladatel a kazatel Církve československé husitské Michal Horák.

Redaktor RN 07.06.2024 20:26:00 4x
Stromová kaple v Brně-Jehnicích zažila první ekumenickou mši při Noci kostelů

Hodnocení

100%

Vzhledem k proměnlivému počasí, které už několik dní na jihu Moravy přináší bouřky a těžko předvídatelné přeháňky, byli pořadatelé do poslední chvíle v nejistotě, zda bude mši možné uspořádat. Nakonec se jí zúčastnily dvě desítky lidí.

Bohoslužbu jsme postavili ekumenicky, upravili jsme ji tak, aby na ní žádné církvi nic nevadilo. V tomto duchu bychom rádi pořádali i další setkání, uvedl Horák. Společenství mši do programu Noci kostelů zařadilo cíleně, aby se informace o existenci kaple víc rozšířila.

Městská část nechala stromovou kapli vysázet ve spolupráci s Veřejnou zelení města Brna v roce 2021. Myšlenka vznikla v předminulém zastupitelstvu. Kapli tvoří kruh stromů, převážně jde o javory, doplňují je lípy, buky a duby. Terénní val je osázený lučními květinami. Sochař Jaroslav Ekl pro kapli vytvořil sochu anděla. Anděl nahrazuje kříž, aby kaple vyhovovala různým vyznáním, řekl starosta Jehnic Oto Rinchenbach (nez.).

Péči o zeleň městská část převzala letos. Do budoucna by na místě určeném k rozjímání nedaleko jehnického hřbitova měly přibýt i lavičky.

Zdroj: ČTK
Ohodnoťte počtem hvězdiček.