Režisérka Lišková natáčí svůj celovečerní hraný debut Rok vdovy

Praha - Svůj první celovečerní hraný film s názvem Rok vdovy začala natáčet režisérka Veronika Lišková. Film o skládání rozbitého života vzniká podle scénáře Eugena Lišky. V hlavních rolích filmu se představí Pavla Beretová, Julie Šoucová, Zuzana Kronerová a Tomáš Bambušek. Za distribuční společnost CinemArt o tom dnes ČTK informoval Petr Slavík. Snímek, který byl podpořen Filmovou nadací či Státním fondem kinematografie, by měl mít premiéru příští rok na podzim. Film vzniká v koprodukci Česka, Slovenska a Chorvatska.

Redaktor RN 25.07.2023 10:13:00 4x
Režisérka Lišková natáčí svůj celovečerní hraný debut Rok vdovy

Hodnocení

100%

Inspirací pro scénář filmu byly stejnojmenné deníkové zápisky Zuzany Pokorné, které v letech 2014 a 2016 otiskl týdeník Respekt. Texty popisovaly, co pro duši i každodenní život člověka znamená ztráta životního partnera, a vyvolaly čtenářský ohlas. Manželskou tvůrčí dvojici zaujaly zejména tím, že jejich autorka bez patosu a současně sugestivně dokázala popsat nejen svůj emocionální stav, ale i společenské procesy a úřední úkony, které provázely její první rok po manželově smrti.

Pro scénář filmu Rok vdovy jsme vytvořili svébytný fikční svět na základě inspirace původními deníkovými texty a zároveň příběhy, které jsme zažili ve vlastních rodinách, slyšeli od přátel či zaznamenali při studiu tématu. Snažili jsme se maximálně zachovat pravdivost prožívaných emocí i reálií spojených se situacemi, které smrt blízkého člověka do života přináší, uvedl autor scénáře Eugen Liška.

Chceme, aby Rok vdovy přenesl na plátna realistický, intimní a přitom dramaticky a sugestivně ztvárněný příběh se silným katarzním vyzněním, příběh o novém začátku, o emancipaci a nalezení schopnosti stát sama za sebe. A také příběh o tom, že je nutné nalézt vlastní vnitřní svobodu a nezávislost, abychom ji dokázali dopřát také našim blízkým, doplnila režisérka.

Pro Veroniku Liškovou a producentku filmu Kristýnu Michálek Květovou je to jejich druhý společný film. Předchozí celovečerní dokument Návštěvníci měl premiéru na Mezinárodním filmovém festivalu v Locarnu v srpnu 2022, od té doby je uváděn na festivalech po celém světě a byl například oceněn na festivalu dokumentů v Jihlavě a získal i Cenu za nejlepší film v české soutěži festivalu Jeden svět. Dokumentární debut režisérky, Danielův svět, byl v roce 2016 uveden v sekci Panorama na Berlinale, na MFDF Ji.hlava získal Cenu diváků a byl nominován na Cenu české filmové kritiky.

Zdroj: ČTK
Ohodnoťte počtem hvězdiček.