Nejposlouchanějším interpretem roku 2023 na Spotify v Česku je Viktor Sheen

Praha - Nejposlouchanějším interpretem roku 2023 na Spotify, jednom z největších provozovatelů světové služby pro streamování hudby, je v Česku raper Viktor Sheen. Nejposlouchanějším albem roku v tuzemsku bylo Roadtrip, společné album raperů Calina a Sheena. Nejstreamovanějších interpretem ve světě byla letos americká zpěvačka Taylor Swiftová. Vyplývá to z informací na stránkách Spotify.

Redaktor RN 04.12.2023 16:30:00 4x
Nejposlouchanějším interpretem roku 2023 na Spotify v Česku je Viktor Sheen

Hodnocení

100%

Album Roadtrip debutovalo na první příčce českého žebříčku prodejnosti alb a na vrcholu se udrželo s několika přerušeními dohromady 24 týdnů. Obliba českých a slovenských umělců mezi uživateli Spotify stále roste, letos si tuzemskou hudbu pustilo o 37 procent uživatelů více než loni. Mezi deseti nejposlouchanějšími alby je pouze jedno zahraniční, nahrávka Mercury Acts 1&2 od skupiny Imagine Dragons.

Viktor Sheen, český raper pocházející z Kazachstánu, letos potvrdil svoji pozici na místní hudební scéně. Mezi deseti nejstreamovanějšími alby v Česku má vedle společného alba Roadtrip s Calinem ještě další čtyři sólové nahrávky Příběhy a sny, Planeta opic, Černobílej svět a Barvy.

Třicetiletý umělec, vlastním jménem Viktor Dundič, vydal poprvé pod pseudonymem Viktor Sheen v roce 2015 společné album s raperem Rennem Dangem Projekt Asia. O dva roky později vyšlo jeho debutové sólové album Jungler a roku 2018 společná deska s raperem Jicksonem Grál. Následovala úspěšná sólová deska Černobílej svět, která se stala nejprodávanější původní českou deskou roku 2019 a z Viktora Sheena udělala jednoho z nejúspěšnějších českých raperů. Album Příběhy a sny se stalo nejprodávanější českou deskou roku 2022.

Viktor Sheen zvítězil v anketě Český slavík 2021 v kategorii Nejstreamovanější česká skladba se singlem Rozdělený světy. Alba Černobílej svět a Barvy byla nominována na žánrovou cenu Anděl. Zatím poslední album Planeta opic vydal letos v říjnu.

Švédská společnost Spotify službu pro streamování hudby spustila 7. října před 15 lety. Podle údajů z letošního června dosáhl počet uživatelů Spotify 551 milionů, z toho 220 milionů jsou platící zákazníci. Počet uživatelů placených služeb, kteří vytvářejí většinu tržeb společnosti Spotify, meziročně stoupl o 17 procent.

Zdroj: Spotify

Zdroj: ČTK
Ohodnoťte počtem hvězdiček.