Na mikulovském zámku díky sympoziu tvoří členové skupiny Tvrdohlaví

Mikulov (Břeclavsko) - Jako návrat ke kořenům pojali organizátoři 30. ročník výtvarného sympozia Dílna v Mikulově na Břeclavsku. Na zámku po třech dekádách znovu tvoří členové někdejší výtvarné skupiny Tvrdohlaví, pamětníci počátků Dílny. Do ateliérů dnes mohli nahlédnout návštěvníci. Zjistili, že umělci pracují na malbách i sochách.

Redaktor RN 22.07.2023 15:07:00 6x
Na mikulovském zámku díky sympoziu tvoří členové skupiny Tvrdohlaví

Hodnocení

100%

Vernisáž děl, která v Mikulově letos při čtyřtýdenním sympoziu vzniknou, bude 5. srpna. Výstavu si pak mohou lidé prohlédnout do 26. listopadu, oznámila ČTK Marcela Šimánková z organizačního týmu.

Kurátorem jubilejního ročníku je Jaroslav Róna, jako teoretička se na něm podílí Barbora Půtová. Do Mikulova pozvali Františka Skálu, Petra Nikla, Stefana Milkova a Zdeňka Lhotského. Zahraničním hostem je Laco Teren ze Slovenska, zástupcem studentů Michael Jan Bublík ze sochařského ateliéru Akademie výtvarných umění v Praze.

Celkově vnímáme tento ročník jako poctu všem, kteří se o 30 ročníků sympozia zasloužili, i všem, kdo se v minulosti účastnili, i proto jsme jako hlavní motto zvolili zvolání Byli jsme tady!, uvedl Róna.

Mikulovské sympozium je výjimečné tím, že vzniklá umělecká díla zůstávají součástí trvalé sbírky, která je majetkem města. Podle webu Mikulova nyní sbírka čítá více než 500 prací, od fotografií přes grafiku a malbu až k plastikám a instalacím. Hodnota podle dřívějších posudků soudních znalců přesahuje 40 milionů korun.

Sympozium však podle místostarostky Petry Korlaar (STAN) dalo Mikulovu za 30 let mnohem více, než jen sbírku současného umění: Dílna pomohla městu vybudovat si novou porevoluční identitu, pevně spojenou s kulturou a uměním.

Zdroj: ČTK
Ohodnoťte počtem hvězdiček.