Na FAMU bude možné studovat restaurování fotografií

Praha - Nový studijní program Konzervování a restaurování fotografie otevře od příštího akademického roku Filmová a televizní fakulta Akademie múzických umění v Praze (FAMU). V Česku jedinečný studijní program bude zaměřený na výchovu profesionálů zajišťujících zachování fotografického dědictví pro budoucí generace. ČTK to sdělila mluvčí školy Klaudie Osičková.

Redaktor RN 28.07.2023 12:05:00 4x
Na FAMU bude možné studovat restaurování fotografií

Hodnocení

100%

Absolventi tohoto studijního programu najdou podle ní profesní uplatnění v muzeích, galeriích, archivech i dalších institucích disponujících fotografiemi a fotografickými sbírkami. Přihlášky do tříletého bakalářského prezenčního studia lze podávat do 15. srpna. V budoucnosti FAMU otevře také dvouletý navazující magisterský studijní program Konzervování a restaurování fotografie, který bude zaměřen na restaurování poškozených fotografických materiálů.

Vedle tvorby nových děl vnímám jako společenský závazek naší školy zdůrazňovat význam a přispět k zachování vizuálního a audiovizuálního kulturního dědictví. Náš nový studijní program je inspirován dobrými praxemi podobných oborů v zahraničí, je výrazně prakticky zaměřen a jeho součástí budou i stáže v domácích i zahraničních paměťových institucích, uvedla děkanka Andrea Slováková.

Absolventi tohoto programu by měli rozumět materiální podstatě fotografie a procesům, které se dějí při jejím vzniku, stárnutí a degradaci. Během studia získají znalosti a dovednosti, které jim umožní posoudit stav fotografií ve fotografických sbírkách a následně navrhnout a realizovat postupy jejich konzervace a dlouhodobého uložení.

V posledních letech došlo k významnému oživení zájmu o historické fotografické techniky, jejichž prostřednictvím vznikají obrazy jakožto jediné originály, což je v záplavě digitálních obrazů stále vzácnější jev, řekl garant studijního programu Martin Stecker. Historické techniky podle něj také připomínají, že v podobě jediného originálu či exempláře se často dochovaly tisíce snímků uložených v archivech, muzeích, galeriích nebo například rodinných albech. Studijní program konzervování a restaurování fotografie otevíráme s naléhavým vědomím, že pokud o tyto snímky nezačneme správně pečovat, tak o ně můžeme navždy přijít, doplnil.

Zdroj: ČTK
Ohodnoťte počtem hvězdiček.