Letní filmovou školu letos uzavře detektivní drama Úsvit

Uherské Hradiště - Letošní ročník Letní filmové školy (LFŠ) v Uherském Hradišti uzavře v distribuční předpremiéře výpravné detektivní drama Úsvit. O přízeň diváků a místo v české distribuci zabojují v sekci LFŠ uvádí snímky Mamacruz, Kodaň neexistuje a Delegace. Výroční cenu Asociace českých filmových klubů (AČFK) převezmou Jitka Donátová a Roman Marčák z filmového klubu v Pardubicích. V tiskové zprávě to dnes uvedla mluvčí festivalu Lenka Horáková. Festival se uskuteční od 28. července do 3. srpna

Redaktor RN 19.07.2023 15:51:00 3x
Letní filmovou školu letos uzavře detektivní drama Úsvit

Hodnocení

100%

Součástí slavnostního zakončení festivalu ve středu 2. srpna bude projekce filmu Úsvit. Příběh jednoho z nejočekávanějších snímků tohoto roku je zasazen do roku 1937, do podhůří Tater, kde vyrůstá vzorová továrna baťovského typu. Hladký průběh stavby však naruší děsivý nález, po jehož pozadí se rozhodne pátrat těhotná žena ředitele továrny. Úsvit v Uherském Hradišti uvedou režisér Matěj Chlupáček, herečka Eliška Křenková a producentka Maja Hamplová, uvedla Horáková.

V distribučních předpremiérách uvede LFŠ i další české a slovenské novinky. Zájemci uvidí snímky Bod obnovy, Brutální vedro, Citlivý člověk, Hadí plyn a Přišla v noci. Filmy v Uherském Hradišti uvedou delegace složené z jejich tvůrců.

Letní kino na Masarykově náměstí bude tradičně patřit snímkům, které do kin vstoupily v uplynulých 12 měsících. Snažili jsme se vybrat pestrou kolekci žánrově i tematicky různorodých filmů, které je dobré vidět s co největším počtem diváků. Celá rodina se může dojmout u Dětí Nagana, dokument Šťastně až na věky vás strhne tím, jak jde na dřeň dnešních vztahů, a pokud si myslíte, že slovní spojení slovenská komedie je nesmysl, tak určitě doporučuji obrovský hit našich východních sousedů, film Invalida, uvedl dramaturg Jaroslav Sedláček. Dále se diváci mohou těšit například na Grand Prix, O malých věcech nebo Velké nic.

Pořádající AČFK tradičně na festivalu oceňuje práci některého ze svých členů. Letos ji dostanou Jitka Donátová a Roman Marčák, a to za dlouholetou péči o pardubický filmový klub. Promítá nestandardně v multiplexu, kde se mu ale pořád daří moc dobře, řekla ředitelka LFŠ a předsedkyně rady AČFK Radana Korená. Už dříve pořadatelé uvedli, že výroční cenu na festivalu převezmou také herec Ivan Trojan, slovenský režisér Miloslav Luther, chorvatský režisér Rajko Grlić a filipínský režisér Lav Diaz.

Asociace představuje na festivalu každoročně i svoji distribuční činnost. Mimořádně krásnou, byť zneklidňující vizi dystopické budoucnosti White Plastic Sky uvede osobně režisérská dvojice Tibor Bánóczki a Sarolta Szabóová. Film bude mít v českých kinech premiéru 12. října, uvedla Horáková. Posedmé na festivalu vyberou diváci v rámci sekce LFŠ uvádí film, který v lednu následujícího roku vstoupí do české distribuce. Letos budou mít na výběr ze španělské tragikomedie Mamacruz, izraelsko-polsko-německého dramatu Delegace a dánského psychologického dramatu Kodaň neexistuje.

Zdroj: ČTK
Ohodnoťte počtem hvězdiček.