Karlovarský festival nabídne retrospektivu filmů o Kafkovi i dokument Janžurka

Praha - Filmový festival v Karlových Varech od 28. června do 6. července nabídne retrospektivu věnovanou Franzi Kafkovi i premiéru dokumentu Janžurka. Konečný výběr představuje 13 celovečerních, čtyři středometrážních a pět krátkých snímků o pražském německy píšícím židovském spisovateli. Dokumentární portrét Janžurka na festivalu představí jeho hlavní protagonistka herečka Iva Janžurová a její dcera, režisérka snímku Theodora Remundová. ČTK o tom za pořadatele informovala Adéla Klingohrová.

Redaktor RN 10.06.2024 13:36:00 3x
Karlovarský festival nabídne retrospektivu filmů o Kafkovi i dokument Janžurka

Hodnocení

100%

Výběr snímků věnovaných Kafkovi tvoří již dříve představená retrospektiva s názvem Touha stát se Indiánem: Kafka a film festival. Název ji propůjčila jedna z Kafkových povídek, jejíž jádro tvoří pohyb a transformace, které zároveň definují filmové umění.

K původně ohlášeným titulům přibyl program věnovaný celoživotní lásce Davida Lynche ke Kafkovu dílu. V rámci jednoho bloku bude uveden surrealismem prostoupený krátkometrážní snímek Babička, který Lynch natočil v roce 1970, a třetí epizoda třetí sezony kultovního seriálu Twin Peaks, v níž se obdivné napojení jednoho svérázného génia na druhého zrcadlí intenzivněji než jinde, uvedla Klingohrová.

Festival k tématu Kafky dále uvede například adaptaci jeho nedokončeného románu Amerika nazvanou Třídní vztahy od filmařského dua Jean-Marie Straub a Danièle Huilletová nebo krátký snímek Franz Kafka: Život je krásný v režii britského herce Petera Capaldiho. Nejstarším titulem v kafkovském karlovarském programu bude půlhodinový snímek s názvem K, který italské umělkyně Lorenza Mazzettiová natočila v roce 1954.

Dokument Janžurka vyprávějící o životě oblíbené herečky, která hrála v Divadle F. X. Šaldy v Liberci, v Divadle na Vinohradech, v Národním divadle a v mnoha televizních seriálech a divácky úspěšných filmech, nabídne festival v sekci Návraty k pramenům. V této sekci věnované filmům klasickým, kultovním, raritním i neprávem opomíjeným, promítaným z původních či restaurovaných kopií diváci také uvidí mimo jiné světovou premiéru digitálně restaurované verze dobového dramatu o milostném trojúhelníku Dvě Angličanky a kontinent od proslulého tvůrce Françoise Truffauta.

Autor originálních dokumentárních esejů ohlížejících se do historie kinematografie Alexandr O. Philippe se vrátí na festival se speciálním programem vycházejícím z jeho snímku Zachycení. Jeho prostřednictvím zkoumá americkou mytologii pomocí fenoménu Monument Valley a společensko-filozofický rozměr americké krajiny. Zrestaurované podoby se dočkal i ceněný dokumentární vhled do soumračné fáze života geniálního jazzového trumpetisty a zpěváka Cheta Bakera Let’s Get Lost natočený fotografem Brucem Weberem v roce 1989 i tuzemská satira Vražda ing. Čerta z roku 1970, která je uměleckým setkáním režisérky, scenáristky a autorky kostýmů Ester Krumbachové a herečky Jiřiny Bohdalové.

Zájemce čeká také projekce 35mm kopie kultovního Tajemství hradu v Karpatech režiséra Oldřicha Lipského nebo poslední autorský počin Proudy lásky od představitele amerického nezávislého filmu Johna Cassavetese.

Festival v Karlových Varech nabídne v soutěžních sekcích Hlavní a Proxima a nesoutěžní sekci Zvláštní uvedení 32 filmů, z toho téměř polovinu debutů. V porotě hlavní soutěže zasedne oscarový herec Geoffrey Rush, který si z festivalu před dvěma roky přivezl Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii.

 

Zdroj: ČTK
Ohodnoťte počtem hvězdiček.