Festival Hrabalovo Kersko letos láká na Radůzu i otevření spisovatelovy chaty

Kersko (Nymbursko) - Na letošní akci Hrabalovo Kersko se lidem vedle tradičního kulturního programu otevře zrekonstruovaná Hrabalova chata. Setkání příznivců Bohumila Hrabala letos u příležitosti 110. výročí narození spisovatele nabídne program výjimečně také v neděli, a to divadelní představení Slavnosti sněženek. Mezi sobotními hosty bude například herec Radek Melša nebo písničkářka Radůza. Pětadvacátý ročník festivalu v chatové osadě Kersko na Nymbursku, kterého se loni účastnilo zhruba 1300 lidí, se uskuteční 18. května. ČTK to za pořadatele řekla Jana Kubová.

Redaktor RN 24.04.2024 17:13:00 2x
Festival Hrabalovo Kersko letos láká na Radůzu i otevření spisovatelovy chaty

Hodnocení

100%

Hostem tradičního bloku spisovatelky Zuzany Maléřové letos bude herec Radek Melša. Je jedním z mladých herců, kteří namluvili nedávno vydanou audioknihu s výběrem Hrabalova díla. Podle Kubové se ukazuje, že Hrabal nevymizí se starší generací.Je to nová herecká generace, zjišťujeme, že mladí Hrabalovi rozumí a zase ho podávají dál, a tím, že to načtou oni, budou to poslouchat i mladší, což je po čtvrtstoletí této akce velké plus, že to neodchází s těmi, kteří bohužel odcházejí, řekla Kubová.

Mezi dalšími hosty budou například herci Pavel Nový, Petr Brukner nebo Bára Štěpánová. Na programu je také výstava kreseb a karikatur od výtvarníků České unie karikaturistů nebo představení nové knihy Slavnosti sněženek – třetí setkání v Hrabalově Kersku. Autor Bronislav Kuba jí završí trilogii, ve které na spisovatele vzpomínají známé osobnosti. Bonusem letošního ročníku bude nedělní představení Slavnosti sněženek v podání nymburského divadelního souboru Hálek. Poprvé se sehraje celé představení, vždy jsme měli jen malé ukázky, řekla Kubová.

Účastníci akce se do Kerska budou moci dostat autobusem, který vyjede po 9:00 od nádraží v Nymburce a zastavuje po trase. Z Nymburka od hrabalovské lavičky se lidé vypraví znovu i na kolech. Zájemci se budou moci připojit i k tradiční dopolední procházce po místech, která měl spisovatel rád. V odpolední kulturní části na zahradě lesního ateliéru se od 12:00 do 18:00 budou střídat hudební a divadelní vystoupení. V neděli divadelní představení začne ve 14:00.

Hrabalova chata, jejíž rekonstrukci aktuálně dokončuje Středočeský kraj a Polabské muzeum, bude přístupná od 10:00 do 17:00, další dny pak od úterý do neděle, ale pouze po rezervaci. Kraj objekt, kde spisovatel žil, lidem otevře jako takzvané hausmuzeum. Chata by měla působit dojmem, jako by se z ní spisovatel právě na chvíli vzdálil. K autentickému zážitku mají přispět například předměty, které Hrabal v chatě měl a které používal.

Zdroj: ČTK
Ohodnoťte počtem hvězdiček.