Dnes a v neděli se otevře 115 běžně nepřístupných budov a objektů v Praze

Praha - Dnes a v neděli se díky festivalu Open House Praha otevře 115 běžně nepřístupných budov a objektů v hlavním městě, tradičně se zapojí i Úřad vlády ČR a některá ministerstva. Desátý ročník festivalu nabízí k návštěvě objekty významných českých architektů, například Josefa Fuchse, Oldřicha Tyla, Josefa Fanty či Karla Hubáčka. Celý program a seznam objektů, které se veřejnosti otevřou, je dostupný na webu festivalu. Vstup do budov je každoročně zdarma.

Redaktor RN 18.05.2024 00:27:00 5x
Dnes a v neděli se otevře 115 běžně nepřístupných budov a objektů v Praze

Hodnocení

100%

Hlavní program otevře prostory například zimního stadionu Štvanice nebo Veletržního paláce, který vznikl podle návrhu významných funkcionalistických architektů Fuchse a Tyla. Otevřou se i budovy dejvické ZŠ a MŠ Bílá od Jana Gillara, budovy Adolfa Benše, a to Elektrických podniků Praha a Terminál 4 na Letišti Václava Havla. U příležitosti připomínky 70 let od úmrtí Fanty navštíví zájemci Hlávkovu studentskou kolej, secesní budovu na hlavním nádraží a budovu ministerstva obchodu a průmyslu ČR. Hubáčka připomene například Divadlo Disk.

V programu je letos více než 35 festivalových novinek na území 13 městských částí. Jednou z nich je například budova, ve kterém dnes sídlí Goethe-Institut. Zájemci si budou moct prohlédnout dodnes funkční saunu, kterou si tam vybudovalo v 70. letech 20. století velvyslanectví Německé demokratické republiky.

Nově se také otevře palác Škodových závodů, nynější sídlo Magistrátu hlavního města Prahy, který vznikl podle návrhu Pavla Janáka. Zájemci se dále podívají do budovy Staroměstské tržnice architekta Jindřicha Fialky, do sídla ministerstva pro místní rozvoj Osvalda Polívky nebo do soukromé kubistické vily Na Libušince. Dům je jeden z trojice unikátních obytných domů na Rašínově nábřeží, za návrhem stál architekt a autor ikonické kubistické lampy na Jungmannově náměstí Emil Králíček. Otevře se i několik budov v areálu Pražského hradu nebo historická budova ministerstva dopravy od architekta Antonína Engela.

Úřad vlády ČR dnes zpřístupní Hrzánský palác na Hradčanech a v neděli Lichtenštejnský palác na Kampě. Dnes se také lidé mohou projít zahradou Strakovy akademie, která bude z Kosárkova nábřeží otevřena od 10:00 do 18:00.

Cílem festivalu je podle organizátorů popularizace architektury, aktivizace místních komunit či posilování aktivního zájmu obyvatel o místo, kde žijí. Hlavním tématem letošního ročníku je přístupnost a inkluze. Organizátoři chystají aktivity, které upozorní na bariéry ve městech i budovách. Nabídnou také programy pro rodiny s dětmi, nevidomé a neslyšící.

Open House Praha je součástí mezinárodní sítě festivalů Open House Worldwide, které se konají ve více než 50 městech. Loňský ročník festivalu, kdy se otevřelo 107 objektů, navštívilo přes 83.000 zájemců a mezi nejnavštěvovanější objekty se zařadily například Nová scéna Národního divadla či funkcionalistická budova Terminálu 4 pražského letiště. Prvních devět ročníků festivalu otevřelo přes 620 budov a prostorů, které navštívilo téměř 500.000 lidí.

Zdroj: ČTK
Ohodnoťte počtem hvězdiček.