Designblok se letos bude konat také na Pražském hradě

Praha - Letošní přehlídka designu a módy Designblok se vedle Veletržního paláce a Uměleckoprůmyslového muzea, které festival již hostilo, odehraje také na Pražském hradě. Hrad to uvedl na svém webu. Tématem jubilejního 25. ročníku největší podobné přehlídky ve střední Evropě je Cesta. Uskuteční se od 4. do 8. října.

Redaktor RN 07.08.2023 17:18:00 5x
Designblok se letos bude konat také na Pražském hradě

Hodnocení

100%

Pražský hrad avizuje také některé další výstavy. Od 22. září se bude v Císařské konírně konat výstava nazvaná Okna svatovítské katedrály, která ukáže některé z návrhů barevných výplní katedrálních oken od různých umělců. Přiblíží stylovou rozmanitost i umělecké provedení vitráží a jejich detaily, které nejsou při běžném pohledu zdola rozeznatelné. Výstava představí všech 23 kaplí a míst s jednotlivě umístěnými okny.

Od 10. října se v Jízdárně Pražského hradu bude konat výstava Česká a slovenská architektura, která má být nejrozsáhlejší retrospektivou architektury v českých zemích za více než půl století. Koná se u příležitosti 30. výročí vzniku samostatné České a Slovenské republiky. Na ploše přes 2000 metrů čtverečních se představí více než 500 nejvýznamnějších architektonických děl stovek architektů působících od konce 19. století do současnosti, jak na území České, tak Slovenské republiky.

V době působení předchůdce současné hlavy státu Miloše Zemana, ale i druhého českého prezidenta Václava Klause byl kulturní program na Pražském hradě utlumen, často měl spíše společenský či politický rozměr. První výstavou za působení prezidenta Petra Pavla je přehlídka malíře Jiřího Štourače, jíž se počátkem června také více zpřístupnil Letohrádek královny Anny; výstava trvá do konce října.

U příležitosti letošního jubilea chystá festival Designblok výstavu Designblok Cosmos. Putovní přehlídka má být jakousi výkladní skříní současného českého designu, pojízdnou galerií obsahující deset děl ze skla od desítky špičkových designérů. Premiéru zažije v prostoru Letní Míčovny v Královské zahradě. Její první zastávkou za hranicemi pak bude Milano Design Week v dubnu 2024.

V interiéru Míčovny Pražského hradu se představí výstavní projekt Made by Fire. Představuje sto autorských děl a exponátů z Česka. Objekty ze skla, porcelánu a keramiky spojuje totožný původ – všechny pocházejí z výhně českých pecí, odkud je také odvozen zastřešující název Made by Fire.

Výstavní prostory Veletržního paláce nabídnou novinky českého i mezinárodního designu v tradičních formátech Superstudia, prezentujícího firmy a značky a Openstudia určeného pro designéry, designérská studia, studenty a nezávislé tvůrce.

V Uměleckoprůmyslovém muzeu naváže na prezentace z minulých ročníků výstava rodinných firem a výrobců s názvem Rodinné stříbro. Openstudio v Uměleckoprůmyslovém muzeu uvede premiéru výstavního projektu High Craft. Kurátorský výběr seznámí s výběrem předních českých designérů a studií, která ve své tvorbě kombinují tradiční řemesla, inovativní přístupy i nejvyšší estetické standardy, uvádějí pořadatelé.

Zdroj: ČTK
Ohodnoťte počtem hvězdiček.