ČT představila účastníky soutěže o národního reprezentanta pro soutěž Eurovize

Praha - Česká televize (ČT) představila účastníky soutěže o národního reprezentanta pro soutěž Eurovize. Od 5. prosince mohou sedm dní fanoušci hlasovat prostřednictvím bezplatného hlasování v oficiální aplikaci Eurovision Song Contest a na webu ČT pro jednoho ze sedmičky Aiko, Elly, Gianna Lei, Lenny, MYDY, Tom Sean a Tomas Robin. První mezinárodní semifinále soutěže se bude konat 7. května ve švédském Malmö, druhé kolo semifinále je naplánováno na 9. května. V sobotu 11. května pak diváci během finále rozhodnou o výherci Eurovize.

Redaktor RN 04.12.2023 21:21:00 2x
ČT představila účastníky soutěže o národního reprezentanta pro soutěž Eurovize

Hodnocení

100%

V přímém přenosu dnes vystoupilo všech sedm semifinalistů českého národního kola. Každého ze soutěžících představil předtočený medailonek s rozhovorem vedeným Cesárem Sampsonem, bývalým reprezentantem Rakouska, který se ve velkém finále umístil na třetím místě.

Mezi soutěžícími se divákům písní Pedestal představila zpěvačka Aiko, která přispěla do celosvětové kampaně Spotify Equal Campaign. Zpěvačka Elly, kterou publikum zná díky skladbě Are You There a vystoupila i na festivalech Colours of Ostrava nebo Prague Pride, zazpívala soutěžní píseň The Angels Share. Gianna Lei se pokusila zaujmout publikum a hlasující popovou skladbou Starlet.

Pro širokou veřejnost je nejznámější účastnicí národního kola Eurovize zpěvačka Lenny, držitelka šesti cen Anděl. Zpěvačka a klavíristka soutěží s písní Good Enough. Elektropopová kapela MYDY se zpěvačkou Žofií Dařbujánovou, která si už stihla vyzkoušet festivalová pódia v zahraničí včetně britského Glastonbury, si pro hlasující připravila skladbu Red Flag Parade.

O reprezentaci Česka na soutěži Eurovize se s písní Dopamine Overdose pokouší také Tom Sean, zpěvák, herec a producent, který svou kariéru odstartoval na sociální síti TikTok. Jako poslední se s písní Out Of My Mind v národním kole představil Tomas Robin, zpěvák a skladatel, známý svými projekty We On The Moon a The Lighthouse Journey.

Program národního kola v pražském klubu Roxy vedle prezentace soutěžících nabídl vystoupení skupin Lake Malawi s písní Friend Of A Friend a We Are Domi s písní Lights Off. Šlo o připomenutí tuzemských zástupců na finálovém kolem Eurovize v letech 2019 a 2022. Moderátorem večera byl zpěvák Adam Mišík.

Eurovize se koná každoročně od roku 1956, kromě covidového roku 2020, což z ní činí nejdéle trvající mezinárodní televizní hudební soutěž. Tuzemským interpretům se v Eurovizi zatím příliš nedaří. Rocková kapela Kabát se v roce 2007 umístila na posledním místě, o rok později skončila Tereza Kerndlová o jedno místo lépe. Poté, co kapela Gipsy.cz zůstala v roce 2009 bez bodu, čeští hudebníci tuto soutěž na několik let opustili.

Návrat se uskutečnil až v roce 2015, kdy Česko reprezentovali Marta Jandová a Václav Noid Bárta. Před pěti lety se do finále Eurovize poprvé dostal český zástupce - zpěvačka Gabriela Gunčíková obsadila 25. místo. V roce 2017 ČR reprezentovala Martina Bárta, která neuspěla v prvním semifinále. Mezi nejlepší se naopak v roce 2018 dostal Mikolas Josef, který ve finále získal pro ČR dosud nejlepší umístění, šesté místo. Josef vystoupil s vlastní písní Lie To Me a uspěl především díky hlasům diváků. Česká indie-popová kapela Lake Malawi o rok později skončila se skladbou Friend Of A Friend na 11. místě. Loňskou vítězkou se stala švédská zpěvačka Loreen, dívčí skupina Vesna hájící české barvy skončila na desátém místě.

Zdroj: ČTK
Ohodnoťte počtem hvězdiček.