Úřad práce zveřejní dubnovou nezaměstnanost, čeká se pokles

Praha - Úřad práce dnes zveřejní údaje o dubnové nezaměstnanosti. Analytici předpokládají, že se proti předchozímu měsíci snížila o 0,2 procentního bodu na 3,7 procenta, zůstala ale mírně nad loňskou dubnovou hodnotou 3,6 procenta. Na konci března bylo bez práce 288.623 lidí, o 7484 méně než v únoru. Počet volných pracovních míst se meziměsíčně zvýšil o 81 na 268.660.

Redaktor RN 10.05.2024 00:05:00 1x
Úřad práce zveřejní dubnovou nezaměstnanost, čeká se pokles

Hodnocení

100%

Nezaměstnanost v České republice je dlouhodobě na nejnižších úrovních v rámci Evropské unie a ani hospodářská recese v minulém roce toto nezměnila. S příchodem jara, a tím i teplejšího počasí, by již tak nízká nezaměstnanost měla dále klesnout díky sezonním vlivům. Očekáváme, že v dubnu došlo k poklesu na 3,7 procenta, jelikož je třeba více zaměstnanců v zemědělství, zahradnictví či pohostinství, uvedli analytici Raiffeisenbank.

Podíl nezaměstnaných osob se v dubnu z důvodu kladného sezonního vlivu pravděpodobně sníží, uvedli analytici České spořitelny a připomněli začátek sezonních prací například ve stavebnictví. Proti loňsku je nezaměstnanost mírně vyšší, podle nich to je důsledek slabého vývoje ekonomiky.

V dalších měsících očekávají analytici České spořitelny stagnaci nezaměstnanosti na dubnové úrovni. Podle expertů Raiffeisenbank naopak ještě klesne ke 3,5 procenta v důsledku optimismu mezi firmami, které čekají zvýšení poptávky.

Zdroj: ČTK
Ohodnoťte počtem hvězdiček.