Stanjura nečeká, že by teď kraje ve Sněmovně uspěly se změnou rozdělení daní

Bučovice (Vyškovsko) - Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) nepředpokládá, že by nyní ve Sněmovně uspěly návrhy šesti krajů na změnu rozpočtového určení daní (RUD). Podle něj chybí dohoda s vládou. Kabinet na této dohodě chce pracovat tak, aby nový způsob rozdělení daní mohl začít fungovat od roku 2025 nebo 2026, řekl ministr novinářům před výjezdním jednání kabinetu v Bučovicích na Vyškovsku.

Redaktor RN 06.12.2023 13:44:00 0x
Stanjura nečeká, že by teď kraje ve Sněmovně uspěly se změnou rozdělení daní

Hodnocení

100%

Vláda se dnes setká s představiteli Jihomoravského a Zlínského kraje, které patří oba mezi regiony, co úpravu rozdělování daní a zvýšení podílu krajů navrhují. Podle Stanjury bude RUD součástí jednání, zároveň ale nepředpokládá, že by dnes padlo nějaké rozhodnutí.

Bez ohledu na rozhodnutí vlády by se Sněmovna měla zabývat šesti legislativními návrhy, které kraje k RUD podaly. Kabinet ke všem přijal neutrální stanovisko, Stanjura ale jejich schválení poslanci neočekává. V Poslanecké sněmovně sice leží návrhy, které poslaly jednotlivé kraje, ale ty podle mě nemají šanci na přijetí bez dohody s vládou, řekl. Kraje přitom navrhovaly, aby nová pravidla rozdělování daní platila už od příštího roku.

Šestice krajů usiluje o to, aby se podíl regionů na sdílených daních zvýšil z 9,78 procenta na 10,8135 procenta. Zároveň by se měla stanovit kritéria, podle nichž by se každý rok určoval podíl peněz pro jednotlivé kraje podobně, jako je tomu při rozdělování části daňového výnosu obcím. Kraje přitom argumentují tím, že systém rozdělení daňového výnosu se dvě desetiletí neměnil a nezohledňuje demografické změny ani nové agendy samospráv.

Podle Stanjury je mezi vládou a kraji porozumění o nových pravidlech, chybí ale dohoda o objemu peněz, které by měly jít pro krajské samosprávy. Ministerstvo financí už dříve vyčíslilo očekávané náklady krajských návrhů na státní rozpočet na 12 miliard korun.

Návrh změny RUD postupně předložily Zlínský, Středočeský, Liberecký, Pardubický, Jihomoravský a Karlovarský kraj. O změnu tedy usiluje šest ze 14 regionů, které zastupují hejtmani z koaličních i opozičních stran. Regiony ve svých návrzích zároveň chtějí, aby nová pravidla pro rozdělování peněz finančně nepoškodila žádný z krajů ve srovnání se současným stavem.

 

Zdroj: ČTK
Ohodnoťte počtem hvězdiček.