Společnost PayPal uvedla na trh vlastní stablecoin vázaný na dolar

San Jose (USA) - Americká platební společnost PayPal Holdings uvedla na trh vlastní stablecoin nazvaný PayPal USD se zkratkou PYUSD, který je navázaný na dolar. Snaží se tak podpořit přijetí digitálních měn pro platby a převody měn. Firma o tom dnes informovala v tiskové zprávě. PayPal je tak první velkou finanční společností, která přichází s vlastním stablecoinem, což by mohlo významně podpořit pomalé zavádění digitálních měn pro platby, upozorňují analytici.

Redaktor RN 07.08.2023 16:38:00 1x
Společnost PayPal uvedla na trh vlastní stablecoin vázaný na dolar

Hodnocení

100%

Stablecoin je kryptoměna vázaná na nějaké reálné aktivum, jako jsou peníze, zlato nebo kovy. Tím se minimalizuje nestabilita ceny běžná u klasických kryptoměn, takže stablecoin je teoreticky vhodnější pro platby a převody peněz.

Podle sdělení firmy je stablecoin PYUSD krytý dolarovými vklady a krátkodobými dluhopisy americké vlády. Novou měnu emituje společnost Paxos Trust a k dispozici bude postupně zákazníkům PayPalu ve Spojených státech. Stablecoin PYUSD je navržen tak, aby jej bylo možné kdykoliv směnit za dolary i za jiné kryptoměny dostupné v síti PayPal. Také jej lze použít k financování nákupů.

Generální ředitel PayPalu Dan Schulman se prostřednictvím nové digitální měny snaží upevnit postavení firmy v oblasti digitálních plateb tím, že se spoléhá na technologii, která umožňuje okamžité a levnější převody bez centrálního zprostředkovatele.

Akcie PayPalu za posledních 12 měsíců klesly o více než 35 procent, což je šestý nejhorší výsledek firmy z indexu Nasdaq 100. Nárůst internetových plateb z doby pandemie totiž polevil, uvedla agentura Bloomberg.

Stablecoiny existují už téměř deset let, ale většinou je používají obchodníci k přesunu digitálních aktiv mezi burzami. Do spotřebitelských plateb pronikly jen omezeně. Podle firmy CoinGecko jsou v oběhu stablecoiny v hodnotě zhruba 126 miliard USD (2,8 bilionu Kč). Největší je USDT firmy Tether Holdings.

PayPal má celosvětově více než 431 milionů aktivních účtů, poprvé spustil služby pro kryptoměny v roce 2020. Uživatelům umožňuje prostřednictvím své platformy nakupovat, prodávat a provádět platby několika tokeny, jako je například bitcoin.

Zdroj: ČTK
Ohodnoťte počtem hvězdiček.