Nepamatuji se, že bych očekával sklizeň takhle pozdě, obvykle jsem měl vždycky burčák okolo 10.srpna, letos předpokládám, že začneme prodávat o víkendu 19. a 20. srpna, řekl ČTK Miloslav Machuča, který na pěti hektarech pěstuje hrozny výhradně pro přípravu burčáku.
Zpoždění v dozrávání hroznů potvrzuje i David Šťastný z vinařství Chateau Valtice - Vinné sklepy Valtice. Pěstuje asi nejranější odrůdu v ČR Augustovskij, kterou zpracovává výhradně na burčák. V loňském roce byly hrozny Augustovskij zralé už začátkem srpna, a tak jsme měli první čerstvý burčák na naší Vinařské pohotovosti ve Valticích už 6. srpna. V letošním roce je zrání hroznů zpožděné oproti předcházejícím teplým ročníkům přibližně o 10 dnů. Navíc si hrozny odrůdy Augustovskij našly i srnky a víc jak polovinu úrody nám sežraly, podotkl Šťastný.
Pozdější dozrávání hroznů způsobila kombinace chladnějšího jara, kdy réva začala kvést přibližně o týden později, ale hlavně horký červenec. Zpoždění z května réva dohnala, ale zpomalilo ji vedro v červenci. Jakmile denní teploty přesáhnou 35 stupňů Celsia, dozrávání zpomalí, zejména, když je teplo i v noci jako letos v červenci, uvedl Pavel Pavloušek z Ústavu vinohradnictví a vinařství na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity.