Na německých letištích pokračují stávky, týkají se Berlína s Hamburkem

Berlín - Provoz na německých letištích nadále komplikuje stávka, kvůli které dnes musely být odřeknuty desítky letů. K původně ohlášené akci kontrolního personálu na Letišti Willyho Brandta na pomezí Berlína a Braniborska se ráno přidali jejich kolegové z letiště v severoněmeckém Hamburku. Přímý dopad na cestující z České republiky by stávka mít neměla.

Redaktor RN 24.04.2023 09:18:00 3x
Na německých letištích pokračují stávky, týkají se Berlína s Hamburkem

Hodnocení

100%

Berlínské letiště kvůli stávce odborů Verdi odřeklo všechny dnešní odlety. I přílety mohou kvůli stávce postihnout výpadky a změny oproti letovému plánu, uvedlo letiště. Cestující vyzvalo, aby se ještě před příchodem na letiště informovali o změnách u svých leteckých společností či cestovních kanceláří.

Hamburské letiště, kde se ke stávce na poslední chvíli přidali bezpečnostní zaměstnanci společnosti AHS, zrušilo 31 z plánovaných 84 odletů odbavovaných touto firmou. Kvůli stávce Verdi ale mohou být zrušeny další lety odbavované AHS, nelze vyloučit ani výrazná zpoždění, sdělilo letiště. Na dnešek bylo podle jeho sdělení z Hamburku plánováno 160 odletů, zhruba polovinu z nich zajišťují jiné servisní společnosti. Příletů se problémy podle letiště zřejmě nedotknou.

Výstražné stávky bezpečnostního personálu začaly před týdnem ve čtvrtek na letištích v Hamburku, Kolíně nad Rýnem/Bonnu a Düsseldorfu. V pátek se k protestům přidala letiště ve Stuttgartu a Karlsruhe/Baden-Badenu. Problémy kvůli tomu byly na linkách z Prahy do Düsseldorfu a Kolína nad Rýnem/Bonnu, se kterými má česká metropole přímé spojení. Dnešní stávka by leteckou dopravu v Praze ovlivnit neměla, s Berlínem a Hamburkem českou metropoli žádná linka nespojuje.

Důvodem stávek je spor odborů Verdi se svazem společností, které zajišťují letištní kontroly (BDLS). Odbory žádají zvýšení příplatků za práci o víkendech, o svátcích a v noci a chtějí také upravit tarifní pravidla o odměnách za přesčasy. Další kolo zatím neúspěšného vyjednání bude ve čtvrtek a v pátek.

Zdroj: ČTK
Ohodnoťte počtem hvězdiček.