Komerční banka dnes zveřejní hospodářské výsledky za první pololetí

Praha - Komerční banka (KB) dnes zveřejní hospodářské výsledky za první pololetí letošního roku. V prvním čtvrtletí jí meziročně stoupl čistý zisk o 1,4 procenta na 3,6 miliardy korun. Ostatním velkým bankám letos zisky spíše klesaly.

Redaktor RN 03.08.2023 00:06:00 0x
Komerční banka dnes zveřejní hospodářské výsledky za první pololetí

Hodnocení

100%

České spořitelně klesl v prvním pololetí čistý zisk meziročně o 16 procent na 9,3 miliardy korun, Monetě se snížil o 13,7 procenta na 2,5 miliardy korun, Raiffeisenbank klesl o 21 procent na 2,37 miliardy Kč. Česká a slovenská UniCredit Bank vykázala v prvním pololetí letošního roku čistý zisk 5,3 miliardy korun, což je meziroční nárůst o 23 procent.

KB patří mezi největší bankovní domy v Česku. Týká se jí proto daň z mimořádných zisků. Takzvanou windfall tax schválila vláda jako 60procentní daňovou přirážku na nadměrný zisk. Ten odpovídá rozdílu mezi základem daně a průměrem nákladů základu daně za poslední čtyři roky navýšeného o 20 procent. Výnos z daně má vládě sloužit k pokrytí mimořádných nákladů, které stát bude mít v souvislosti se stanovením maximálních cen energií.

Hlavním majitelem Komerční banky je francouzská Société Générale. S akciemi banky se obchoduje na pražské burze.

Zdroj: ČTK
Ohodnoťte počtem hvězdiček.