Ekonomika Evropské unie po růstu o 0,2 procenta opět stagnuje

Brusel - Ekonomika Evropské unie zůstala ve druhém čtvrtletí letošního roku oproti předchozím třem měsícům podle sezonně přepočtených dat beze změny. Meziročně se hrubý domácí produkt (HDP) zvýšil o 0,5 procenta. V rychlém odhadu to dnes uvedl statistický úřad Eurostat. V prvním čtvrtletí stoupl HDP v EU o 0,2 procenta.

Redaktor RN 31.07.2023 11:23:00 2x
Ekonomika Evropské unie po růstu o 0,2 procenta opět stagnuje

Hodnocení

100%

Ekonomika dvacítky zemí eurozóny podle dnešního odhadu Eurostatu přidala 0,3 procenta ve srovnání s prvním kvartálem a meziročně stoupla o 0,6 procenta. Analytici odhadovali, že HDP eurozóny ve srovnání s prvním čtvrtletím přidá 0,2 procenta a meziročně stoupne o 0,5 procenta.

V prvním čtvrtletí ekonomika eurozóny ještě stagnovala. Ve čtvrtém čtvrtletí roku 2022 se dokonce propadla o 0,1 procenta. Údaje se týkají 20 zemí eurozóny. Chorvatsko se připojilo na přelomu roku.

Ekonomický vývoj ve velkých zemích eurozóny vykazoval zřetelné rozdíly. Ekonomika ve Francii vzrostla o 0,5 procenta a ve Španělsku o 0,4 procenta. V Německu ekonomika stagnovala. Italská ekonomika klesla o 0,3 procenta.

Ze zemí, jejichž údaje má Eurostat už k dispozici, ve srovnání s předchozím kvartálem nejvíce vzrostla ekonomika Irska (3,3 procenta), následovaná Litvou (2,8 procenta), pokles pak zaznamenalo Švédsko (minus 1,5 procenta), Lotyšsko (minus 0,6 procenta), Rakousko (minus 0,4 procenta) a Itálie (minus 0,3 procenta). V meziročním srovnání nejvíce vzrostla ekonomika opět v Irsku (2,8 procenta) a pak v Portugalsku (2,3 procenta). Nejvýraznější meziroční pokles zaznamenala podle Eurostatu švédská (minus 2,4 procenta), česká (minus 0,6 procenta) a lotyšská ekonomika (minus 0,5 procenta).

Zdroj: ČTK
Ohodnoťte počtem hvězdiček.