Český statistický úřad dnes zveřejní červnové výsledky maloobchodu

Praha - Český statistický úřad (ČSÚ) dnes zveřejní informace o tom, jak se v červnu vyvíjely maloobchodní tržby. V květnu se snížily třináctý měsíc za sebou, proti loňsku ale pokles zpomalil z dubnových 8,4 procenta na 6,1 procenta. Meziměsíčně byly maloobchodní tržby vyšší o půl procenta. V červnových výsledcích analytici očekávají další meziroční pokles tržeb, proti květnu by však měl být výrazně mírnější, uvedli.

Redaktor RN 04.08.2023 00:04:00 1x
Český statistický úřad dnes zveřejní červnové výsledky maloobchodu

Hodnocení

100%

Ve srovnání s loňským květnem tržby za nepotravinářské zboží klesly o 9,2 procenta a za potraviny o 6,4 procenta. Naopak tržby za pohonné hmoty se zvýšily o 11,5 procenta. Meziměsíčně se tržby za nepotravinářské zboží v květnu podle údajů ČSÚ snížily o 0,2 procenta, za potraviny naopak vzrostly o 0,2 procenta a za pohonné hmoty o 4,1 procenta.

Analytici Komerční banky očekávají, že maloobchodní tržby v červnu meziročně klesnou o 4,7 procenta a proti květnu stoupnou o 0,8 procenta, sdělili ČTK. Mírnější meziroční pokles tržby v maloobchodě v červnu zaznamenají i podle analytiků Raiffeisenbank.

Maloobchodní tržby klesají v meziročním srovnání již více než rok a tento trend by měl pokračovat i v červnu. Důvodem je především stále nízká poptávka, kdy domácnosti především kvůli vyšším životním nákladům omezují nákupy méně potřebného zboží či služeb. I přesto jsme poměrně optimističtí ohledně dalšího vývoje, řekli analytici Raiffeisenbank a doplnili, že v druhém pololetí tohoto roku by měla spotřeba domácností začít růst.

Zdroj: ČTK
Ohodnoťte počtem hvězdiček.