Bankovní rada ČNB projedná úrokové sazby, představí ekonomickou prognózu

Praha - Bankovní rada České národní banky (ČNB) dnes projedná další nastavení úrokových sazeb. Analytici předpokládají, že se centrální banka i tentokrát přikloní ke stabilitě a základní úrokovou sazbu znovu ponechá na sedmi procentech, která uplatňuje od loňského června. ČNB dnes také představí svou novou makroekonomickou prognózu, kterou analytici považují za významnější než samotné rozhodnutí o sazbách.

Redaktor RN 03.08.2023 00:09:00 0x
Bankovní rada ČNB projedná úrokové sazby, představí ekonomickou prognózu

Hodnocení

100%

Předpokládáme, že ČNB ponechá úrokové sazby beze změny na sedmi procentech. Cenové tlaky napříč ekonomikou sice viditelně zvolňují, inflace však zůstává nadále až příliš vysoká na to, aby mohla ČNB začít snižovat úrokové sazby, řekl ČTK analytik ČSOB Dominik Rusinko. Snížení sazeb na srpnovém zasedání vyloučili v rozhovorech v médiích i členové bankovní rady.

Hlavní pozornost trhu se zaměří na novou makroekonomickou prognózu a vyznění tiskové konference, která by měla napovědět, kdy a jak výrazně může centrální banka začít letos úrokové sazby snižovat, uvedl ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler. Podle analytika Cyrrusu Víta Hradila prognóza pravděpodobně přinese mírné zhoršení očekávaného výkonu tuzemské ekonomiky v letošním roce, silnější pokles reálných mezd a slabší kurz české koruny. V květnové prognóze ČNB pro letošek odhadovala hospodářský růst 0,5 procenta a průměrnou celoroční inflaci 11,2 procenta.

Zdroj: ČTK
Ohodnoťte počtem hvězdiček.